Murzynek

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka - 2 szklanki
cukier - 1 szklanka
margaryna - 25 dag
jajka - 4 szt.
kakao - 3 łyżki
woda - 5 łyżek
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

starta tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie: 

Rozpuścić margarynę, dodać do niej cukier, kakao i wodę. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, wystudzić. Do masy dodać żółtka i zmiksować. 3/4 szklanki masy pozostawić do polania ciasta. do pozostałej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę (można dodać szczyptę soli) i dodać do ciasta, delikatnie ponownie wymieszać.
Piec ok. 45 minut w temp. 200 °C. Upieczone ciasto polać polewą i posypać wiórkami z czekolady.

pysznie.pl