Żurek staropolski z makaronem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

kości wędzone od schabu  - 1/2 kgmarchew średnia - 1 szt.seler średni - 1 szt.woda - 2,5 lliść laurowy  - 3 szt.ziele angielskie  - 5-6 ziarenekgotowy zakwas na żurek  - 350 mlśmietana kwaśna 18%  - 300 mlsól, pieprz do smakuczosnek - 3 ząbkibiała kiełbasa surowa - 1/2 kgjajka ugotowane na twardoMiędzybrodzki Makaron kolanka  - 250 g

Przygotowanie: 

1.      1. Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie.

2.    2. Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.

3.     3. Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywą i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek.

           4. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.

Smacznego!

 

Autor przepisu: Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Przepis polecają: Międzybrodzkie Makarony

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera