Zapiekanka z pęczaku, jarzyn i mięsa

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

pęczak - 25 dag
włoszczyzna - 30 dag
mięso pieczone - 20 dag
sól, pieprz
cebula - 5 dag
tłuszcz - 6 dag
sos grzybowy - 1/3 l
ser tylżycki - 3 dag

Przygotowanie: 

Kaszę ugotować na sypko. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, dodać trochę tłuszczu, 3-4 łyżki wody i udusić pod przykryciem do miękkości. Ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na tłuszczu. Pęczak, uduszone jarzyny, pieczone mięso i usmażoną cebulę wymieszać razem, przyprawić do smaku solą, pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Polać sosem grzybowym i posypać tartym serem. Zapiekać w piekarniku 20-30 minut.

pysznie.pl