Słoneczna Italia jesienną porą

kuchnia włoska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • Składniki na sałatkę:
    2 garści rukoli
    1/3 szklanki makaronu ARRIGHI (Gwiazdeczki - Stelline)
    8 suszonych pomidorów w oleju PONTI
    120 g mini mozzarelli
    250 g pomidorków koktajlowych
    12 czarnych oliwek SERPIS
    1/3 szklanki pestek słonecznika
    1/3 szklanki pestek dyni
     
    Składniki na dressing:
    5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka posiekanych listków bazylii
    sól, świeżo mielony pieprz
     
Przygotowanie: 

1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku..
2. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
3. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
4. Pomidorki przekrawamy na pół, a oliwki kroimy na plasterki.
5. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej).
6. Makaron mieszamy z dresingiem, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami  oraz pestkami dyni i słonecznika. Całość delikatnie łączymy z rukolą i przekładamy na półmisek/talerze, a następnie układamy pomidorki koktajlowe oraz mozzarellę.
 

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
20 minut
Liczba porcji: 
2
flypr