Sałatka z serem Podlaskim i szynką

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ser żółty Podlaski MSM MOŃKI w plastrach - 300g szynka wędzona parzona - 200g świeży ogórek - 150g papryka konserwowa czerwona - 100g groszek konserwowy - 1 puszka średnia cebula czerwona - 1 sztuka orzechy włoskie łuskane - 100g majonez - 3-4 łyżki  pieprz do smakumąka - 300g schłodzone masło - 150g zimna woda - 4 łyżki 

Przygotowanie: 

Sposób przygotowania sałatki:Plastry żółtego sera, szynkę, paprykę i ogórka ze skórką pokroić w cienkie paseczki. Dodać groszek konserwowy, pokrojoną w kostkę cebulę i połamane orzechy włoskie. Sałatka nie wymaga solenia, wystarczy doprawić ją do smaku czarnym pieprzem, a następnie dodać majonez i dokładnie wymieszać. Aby w oryginalny i niebanalny sposób zaserwować sałatkę, można podać ją w kupionych lub własnoręcznie upieczonych babeczkach.

Sposób przygotowania babeczek:Do mąki dodać wodę, pokrojone w kostkę masło oraz szczyptę soli, całość wymieszać i zagnieść ciasto. Foremki posmarować tłuszczem i napełnić przygotowaną masą. Piec około 20 minut w temperaturze 180◦C. Przed wyjęciem z foremek babeczki należy ostudzić.Smacznego!

Czas przygotowania: 
15 minut
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera