Sałatka wiosenna z szynką

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Szynka dębowa ZM Pekpol  - 250 ggroszek konserwowy  - 1 puszkapapryka świeża czerwona  - 1 szt.jajka ugotowane na twardo  - 3 szt.ser żółty  - 150 gsos wiosenny

Przygotowanie: 

Sos wiosenny

Składniki:

- sok z jednej cytryny

- olej (50ml)

- natka pietruszki, koperek, szczypiorek (1 garść)

- sól, cukier, pieprz ziołowy do smaku.

 

Wykonanie sosu wiosennego:

Posiekane zioła i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

 

Wykonanie sałatki:

Szynkę, paprykę, jajka i ser żółty pokroić w drobną kostkę. Dodać groszek konserwowy i sos wiosenny - całość dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę można wyłożyć do listków cykorii, radicio lub innej sałaty. Gotowe, smacznego!

 

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Czas przygotowania: 
15 minut
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera