Sałatka arabska

kuchnia...
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

upieczony kurczak - 30 dag
zielony groszek - 1 puszka
ryż ugotowany na sypko - 2 szklanki
rodzynki - 3/4 szklanki
migdały - 3/4 szklanki
pomarańcze – 2 szt.
posiekany koperek - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
olej - 3 łyżki
sól, pieprz, cukier

Przygotowanie: 

Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie odstawić na 5 minut, odcedzić.
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Mięso kurczaka pokroić w kosteczkę. Groszek odsączyć z zalewy. Pomarańcze umyć, obrać ze skórki, podzielić na cząstki, zdjąć błonkę. Każdą cząstkę pokroić na cienkie plasterki. Sok, który wypłynie w czasie krojenia zlać do miseczki, dodać sok z cytryny, olej, sól, pieprz i cukier do smaku. Ubić na jednolity sos.
Ryż, rodzynki, migdały, pomarańcze, groszek, kurczaka i koperek włożyć do salaterki, wymieszać. Zalać sosem, jeszcze raz delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

pysznie.pl