Marynowana cebulka

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • mała cebula – 1 kg
  • (średnica 2-3 cm)
  • koper suchy
  • liście laurowe
  • pieprz w ziarenkach
  • ziele angielskie     

ewentualnie:

  • gorczyca
  • papryczka chili
  • zalewa:
  • woda – 1,5 l
  • ocet – 300 ml
  • sól – 5 dag
  • cukier – 6 dag
Przygotowanie: 

Cebulki obrać, włożyć do garnka z wrzącą wodą na ok. 3-4 minuty. Następnie przelać zimną wodą i ułożyć w słoikach, dodać koper, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, gorczycę i kawałek papryczki chili. Zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Gorącą zalewę wlać do słoików. Słoiki zamknąć. Pasteryzować ok. 25 minut. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce.

pysznie.pl