Marynowana cebulka

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mała cebula – 1 kg
(średnica 2-3 cm)
koper suchy
liście laurowe
pieprz w ziarenkach
ziele angielskie
ewentualnie:
gorczyca
papryczka chili
zalewa:
woda – 1,5 l
ocet – 300 ml
sól – 5 dag
cukier – 6 dag

Przygotowanie: 

Cebulki obrać, włożyć do garnka z wrzącą wodą na ok. 3-4 minuty. Następnie przelać zimną wodą i ułożyć w słoikach, dodać koper, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, gorczycę i kawałek papryczki chili. Zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Gorącą zalewę wlać do słoików. Słoiki zamknąć. Pasteryzować ok. 25 minut. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce.

pysznie.pl