paszteciki dla wybrednych

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

CIASTO:mąka - 3 czybate szklankimasło - 1 kostkasól - 1/2 łyżeczkijajko - 1 sztuka NADZIENIE:żółtka - 3 sztukiświerze pieczarki - 350 gcebula - 1 sztukagotowana szynka - 150 gmasło - 1/5 kostkipietruszka siekana - 1 łyżkasos beszamelowy - ok. 1/2 szklanki

Przygotowanie: 

CIASTO:

Z mąki, posiekanego masła, soli, jajka i odrobiny wody zagnieść ciasto.

Uformować kulę, przykryć ją i wstawić do lodówki na godzinę.

 

NADZIENIE:

Grzyby oczyścić i drobno pokroić.

Cebulę obrać i bardzo drobno pokiekać.

Szynkę skroić w nałą kostkę.

Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć cebulę.

Dodać pokrojone grzyby i smażyć na ostrym ogniu 5-6 minut, ciągle mieszając.

Wrzucić szynkę i natkę.

Wymieszać z sosem beszamelowym doprawionym żółtkiem i ostudzić.

 

PASZTECIKI:

Ciasto rozwałkować i wykroić kółka o średnicy 7 cm.

Połowę umieścić na blaszce.

Na każde nałożyć czubatą łyżkę nadzienia.

Brzegi posmarować żółtkiem rozmieszanym z wodą lub mlekiem.

Poprzykrywać pozostałymi kółkami i mocno docisnąć brzegi.

Z resztek ciasta powycinać ornamenty.

Posmarować paszteciki żółtkiem, udekorować i ponownie posmarować.

Piec 15-18 minut na środkowym poziomie w temp. 220°C.

 

PRZEPIS NA 25-30 PASZTECIKÓW

Czas przygotowania: 
nie wiem
Liczba porcji: 
nie wiem
yamimo