Pyzy

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ziemniaki - 1 kg
ziemniaki ugotowane – 50 dag
jajko - 1 szt.
tłusty boczek lub słonina - 20 dag
cebula - 1 duża
ewent. trochę mąki pszennej lub ziemniaczanej
sól

Przygotowanie: 

Słoninę i cebulę pokroić w kosteczkę. Słoninę włożyć na patelnię i podgrzewać na niewielkim ogniu tak, aby się wytopiła, włożyć cebulę, zeszklić.
Ziemniaki gotowane zemleć lub rozgnieść w prasce. Ziemniaki surowe obrać i zetrzeć. (Najlepiej w robocie kuchennym lub specjalną maszynką do tarcia ziemniaków, ponieważ surowe ziemniaki barwią skórę rąk). Odcisnąć. Soku z ziemniaków nie wylewać. Gdy się ustoi, zlać płyn, a znajdującą się na dnie skrobię dodać do ziemniaków. Do masy ziemniaczanej wbić jajko. Wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać trochę mąki pszennej lub ziemniaczanej. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść na osoloną wodę. Po wypłynięciu gotować jeszcze ok. 5 min. Uważać, aby się nie rozgotowały. Wyjmować łyżką cedzakową. Tłuszcz z cebulką podgrzać, polać nim pyzy.
Uwaga. Pyzy ciemnieją i jest to ich cecha charakterystyczna, a nie wada. Im mniej czasu upłynie od starcia ziemniaków do ugotowania pyzów, tym będą jaśniejsze.

Czas przygotowania: 
1 1/2 godz
pysznie.pl