Pizza z szynką parmeńską, rukolą i pomidorami

kuchnia włoska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

drożdże - 15 gram
letnia woda - 1 szklanka
oliwa z oliwek - 2  łyżki
cukier - 1 szczypta
sól - 1 łyżeczka
pomidory pelati - 1 puszka
czosnek - 2 ząbki
oregano - 1 łyżeczka
bazylia - 1 łyżeczka
sól, cukier, pieprz - 1 szczypta
starty żółty ser - 1 garść
szynka parmeńska - 9 plasterków
pomidorki koktajlowe - 10 sztuk
świeża rukola - 1 garść
sos czosnkowy marki Tarsmak - 1 słoiczek

Przygotowanie: 

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Do wody dodajemy cukier, drożdże, a następnie całość dobrze mieszamy. Wlewamy roztwór do mąki i odstawimy na 10-15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie powoli wlewamy oliwę, zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 10-15 min wyrabiamy ponownie i formujemy kulki. Gdy wyrosną, formujemy placki. Do pomidorów wciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do smaku przyprawy i dokładnie mieszamy. Warto sos przygotować parę godzin wcześniej, żeby zioła uwolniły swój smak. Na cienko wsmarowanej olejem blaszce rozkładamy placek pizzy. Smarujemy go sosem pomidorowym (ok. 2 łyżki stołowe), posypujemy serem żółtym, na ser kładziemy szynkę parmeńską i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Najlepiej ułożyć je przekrojoną częścią do góry, żeby zawarta w nich wilgoć odparowała, a nie wniknęła w ciasto. Posypujemy po wierzchu odrobiną sera. Tak przygotowaną pizzę pieczemy w piekarniku w  330°C przez 10 min. Jeżeli nasz piekarnik nie osiąga takiej temperatury, wydłużamy czas pieczenia. Na upieczoną pizzę rozkładamy rukolę i polewamy sosem czosnkowym Tarsmak.

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera