Warmińskie czarne żeberka

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- wieprzowe żeberka „Gzella”  1,5kg
- suszone śliwki    500g
- cebule   1-2 sztuki
- sól, pieprz  do smaku
- suszony cząber    łyżeczka
- ostra mielona papryka     łyżeczka
- sok z cytryny   łyżeczka
- smalec    1-2 łyżeczki
 
 

Przygotowanie: 

Umyte śliwki zalewamy przegotowaną wodą i zostawiamy na noc. Umyte i osuszone żeberka nacieramy solą, pieprzem, cząbrem i papryką. Skrapiamy sokiem z cytryny, zostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu. Na patelni mocno rozgrzewamy smalec, zrumieniamy żeberka z obu stron, przekładamy do rondla, a na smalcu szklimy pokrojoną w plasterki cebulę. Układamy cebulę na żeberkach, przykrywamy wymoczonymi śliwkami i zalewamy wodą, w której śliwki wcześniej się moczyły. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. godziny, potem odkrywamy i całość lekko odparowujemy. Danie podajemy z pieczonymi ziemniakami.
 
Smacznego!
 

Metoda przygotowania: 
smażenie
Czas przygotowania: 
1 godz.
Liczba porcji: 
4
Redakcja