Zrazy wołowe bite w sosie naturalnym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mięso bez kości - 60 dag
tłuszcz - 6 dag
mąka - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
pieprz - kilka ziaren
ziele angielskie - kilka ziaren
liść laurowy – 1 szt.
sól

Przygotowanie: 

Mięso wypłukać i pokroić w poprzek włókien. Każdy kawałek mięsa zbić tłuczkiem zwilżonym wodą, posolić i oprószyć mąką bezpośrednio przed smażeniem. Na rozgrzanum tłuszczu, obsmażyć zrazy z obu stron. Przełożyć do szerokiego garnka. Cebulę pokroić, zrumienić na tłuszczu pozostałym ze smażenia zrazów i dodać do mięsa. Wszystko zalać wodą, dodać rozgniecione ziarna pieprzu i angielskiego ziela. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Uzupełniać wyparowaną wodę. Na koniec wsypać resztę mąki, wymieszać i zagotować.
Podawać z ziemniakami, makaronem, z kaszą gryczaną, jęczmienną albo perłową z surówką z warzyw i gotowanymi jarzynami.

pysznie.pl