Tort kruchy ucierany z masą morelową

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ciasto:
mąka - 30 dag
masło - 20 dag
cukier-puder - 10 dag
migdały lub orzechy włoskie - 10 dag
wanilia
jajka - 5-6 szt.
masa morelowa:
białka – 3
cukier-puder - 30 dag
morele suszone bez pestek - 10 dag
lub marmolada morelowa - 20 dag
cytryna – 1 szt.
lub kwasek cytrynowy

Przygotowanie: 

Morele wypłukać, namoczyć, następnie ugotować w tej samej wodzie tak, aby płynu prawie nie było, zmiksować. Przesiać mąkę. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając kolejno całe jaja oraz stopniowo mąkę i cukier. Utrzeć bardzo starannie. Pod koniec wymieszać masę ze zmielonymi orzechami lub migdałami i wanilią. Posmarować spód tortownicy cienką równą warstwą ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, upiec 5 krążków na złoty kolor.
Przygotować masę: cukier-puder przesiać, dodać białka, utrzeć dokładnie na pulchną masę, dodając zmiksowane morele. Masę przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Zimne krążki przełożyć masą morelową. Posmarować również wierzch i boki. Tort udekorować kilkoma ugotowanymi połówkami moreli.

pysznie.pl