muffinki kokosowo-waniliowe

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

masło - 12 łyżeczek
mąka - 0/5 kg
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
sól - 3/4 łyżeczki
soda - 3/4 łyżeczki
brązowy cukier - 40 dag
jajka - 2 sztuki
maślanka - 250 ml
skórka pomarańczowa - 1 łyżka
wiórki kokosowe - 100 g
aromat waniliowy

Przygotowanie: 

Piekarnik nagrzej do 180°C. Nasmaruj grubo masłem dołki formy na muffinki (wybierz formę na 12 ciastek). Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cukrem. Jajka ubij trzepaczką, dodaj maślankę i skórkę pomarańczową. Płynne składniki połącz z sypkimi i wymieszaj. Dodaj wiórki i znowu wymieszaj. Wypełnij masą foremki do 2/3 wysokości. Piecz 30 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (nie może oklejać patyczka).

Czas przygotowania: 
nie wiem
Liczba porcji: 
nie wiem
yamimo