Kruche ciastka „Słoneczka

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ciasto
mąka krupczatka - 30 dag
masło - 20 dag
żółtka - 3 surowe
nadzienie
dżem lub kwaśna marmolada - 30 dag
lukier surowy z białek
białka – 2 szt.
wanilia
cukier puder - 20 dag

Przygotowanie: 

Mąkę przesiać, dodać schłodzone masło. Wszystko posiekać. Dodać żółtka i cukier-puder, szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i na 10 minut włożyć do lodówki. Przygotować lukier. Białka z cukrem-pudrem ucierać tak długo, aż powstanie gęsta, pulchna masa. Dodać do smaku sok z cytryny lub kwasek cytrynowy ewentualnie wanilię. Lukier można zabarwić skórką cytrynową. Ciasto rozwałkować na grubość 1/3 cm, wycinać krążki małą foremką lub kieliszkiem od wina. Każdy krążek posmarować lukrem. Ciastka ułożyć na blasze wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, piec około 10 minut. Wyjąć, gdy ciastka się upieką i lukier zrumieni na jasnozłoty kolor. Wystudzone ciastka przełożyć marmoladą. Smarować nie lukrowaną stronę i składać po dwa ciastka razem
(z porcji tej otrzymuje się około 40 ciasteczek).

pysznie.pl