Kremarz góralski

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Ciasto
mąka - 45 dag
margaryna - 15 dag
cukier - 15 dag
jajko – 1 szt.
miód - 1 łyżka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
szklanki śmietana - ok. 1 /4
tłuszcz do wysmarowania blachy
dżem lub powidła śliwkowe
Krem
mleko - 1 szklanka
mąka (lub kasza manna) - 5 dag
masło - 15 dag
cukier puder - 15 dag
zapach waniliowy - 3-4 krople
cukier puder do posypania

Przygotowanie: 

Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, dodać cukier, margarynę, jajko i miód. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając śmietanę. Ciasto podzielić na cztery części, każdą rozwałkować. Jednakowej wielkości placki (każdy osobno), ułożyć na posmarowanych tłuszczem blachach. Piec na złoty kolor w temperaturze 180°C. Upieczone placki delikatnie przełożyć na stolnicę.
Przygotować krem: mleko zagotować z mąką, cały czas mieszać, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do masy dodać zapach waniliowy oraz powoli dodawać mleko z mąką. Krem utrzeć na puszystą, jednolitą masę.
Pierwszy placek posmarować połową masy waniliowej, przykryć drugim plackiem, rozsmarować powidła, przykryć trzecim plackiem, posmarować resztą kremuj i przykryć ostatnim plackiem. Ciasto posypać cukrem pudrem.

pysznie.pl