Ciasto drożdżowe z jabłkami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ciasto:mąka – 50 dagmleko – 1 szklankadrożdże – 5 dagmasło – 10 dagcukier – 15 dagżółtka – 4 szt.sól – szczyptajabłka – 3-4 szt.cytryna – 12 szt.kruszonka:masło – 10 dagcukier – 5 dagmąka – 5 dag

Przygotowanie: 

Drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki rozpuścić w ciepłym mlekiem, odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, żółtka i rozczyn, wyrobić. Wlać do ciasta rozpuszczone masło z cukrem, wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazdka nasienne, skropić sokiem z cytryny. Przygotować kruszonkę: mąkę i cukier wymieszać, wlać roztopione masło. Zagnieść. Tortownicę posmarować tłuszczem, i posypać tartą bułką. Włożyć ciasto, na wierzchu ułożyć jabłka, rozkruszyć na cieście przygotowaną kruszonkę, odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do l90°C piec ok. 40 min.

pysznie.pl