Bezy z wiórkami kokosowymi

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

wiórki kokosowe - 25 dag
cukier - 24 dag
białka - 5
sól - szczypta
cukier waniliowy
aromat migdałowy - kilka kropli
cynamon - szczypta

Przygotowanie: 

Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier z cukrem waniliowym. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie wsypać wiórki kokosowe, cynamon i aromat migdałowy, bardzo delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną łyżeczką nabierać masę, a drugą zgarniać na papier, formować ciasteczka, nie grubsze niż 1 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 130°C. Wzorcowo upieczone kokosanki powinny mieć jasny kolor i być miękkie w środku.

pysznie.pl