Naleśniki z kapustą

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

nadzienie:
1 kg kapusty świeżej
2 dag grzybów suszonych
4 dag tłuszczu
1 cebula
sól, pieprz

ciasto:
2 jaja
20 dag mąki
1/4 l mleka
1/4 l wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

olej do smażenia

Przygotowanie: 

Grzyby opłukać, namoczyć (na kilka godzin), ugotować, odparować. Kapustę opłukać, oczyścić, ugotować w osolonej wodzie. Odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na złoty kolor. Kapustę, grzyby, cebulę zemleć w maszynce, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto i usmażyć naleśniki. Na naleśnikach kłaść nadzienie, zawijać boki do środka, a potem w rulon.
Obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z masłem, sosem grzybowym lub pomidorowym.

pysznie.pl