Pizza z owocami morza i sosem czosnkowym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka pszenna  - 0,5 kgsos czosnkowy Tarsmak - 1 sztukadrożdże - 20 gletnia woda - 280  mlolej rzepakowy - 4 łyżkicukier - ¼  łyżeczksól, pieprz - 1 łyżeczkapomidory pelati w puszcze - 300 mlczosnek - 3 ząbkioregano - 1 łyżeczkacukier - 1 łyżeczkasól, pieprz do smaku - 1 szczyptaser podlaski - 200 gser mozarella - 200 gmieszanka owoców morza (małże, - 600 gmałże w skorupe - 18 sztukcebula - 2 sztukioregano - 1 szczypta

Przygotowanie: 

Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Powoli wlewając olej, zarobić ciasto i odstawić na 15 min. Ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placek. Wymieszać wszystkie składniki sosu i posmarować placek. Na wierzch położyć starte sery, pokrojoną w piórka cebulę i rozmrożone, odsączone z wody owoce morza. Posypać oregano i upiec w temp. 280 - 330 stopni.
 

Gotową pizzę polać sosem czosnkowym Tarsmak.

 

Smacznego!

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera