migdałowe pierniczki

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

jajka - 3 sztukicukier - 25 dagcukier waniliowy - 1 łyżkaobrane migdały - 35 dagmielone goździki - 1/2 łyżeczkicynamon - 6 gskórka starta z cytrynydrobno pokrojona skórka cytrynowa - 70 gdrobno pokrojona skórka pomarańczowa - 70 gandrutytłuszcz - do formyprzyprawy korzenne CIEMNA POLEWA:cukier - 25 dagwodagorzka czekolada - 15 dag

Przygotowanie: 

PIERNICZKI:

25 dag migdałów posiekać.

Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na parze.

Dodać migdały, przyprawy korzenne, skórki z cytryny i pomarańczy. Wymieszać.

Z andrutów wyciąć 15 krążków o średnicy 8 cm.

Na każdego nałożyć masę na grubość ok 1,5 cm.

Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku.

 

POLEWA:

Rozpuścić czekoladę.

Cukier rozpuścić w niewielkiej ilości wody.

Dodać czekoladę.

Utrzeć na gładką masę.

 

Ostudzone pierniczki polać polewą i przybrań migdałami.

 

Czas przygotowania: 
nie wiem
Liczba porcji: 
nie wiem
yamimo