Torcik z masą budyniową

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ciasto
masło - 15 dag
cukier - 15 dag
cukier waniliowy
mąka - 15 dag
sól - szczypta
jajka – 3 szt.
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (płaskie)
wiórki kokosowe – 1 łyżka
bita śmietana - 1 łyżka
krem
mąka - 3 łyżki
mleko – 1,5 szklanki
cukier waniliowy
wiórki kokosowe - 2 łyżki
masło - 12 dag
starta czekolada - 5 dag
kakao - 2 łyżki

Przygotowanie: 

Masło, cukier, cukier waniliowy, jajka i sól utrzeć na puszystą masę. Mąkę wymieszać z wiórkami i proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 200°C.
Przygotować krem: mąkę wymieszać z 3 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować, dodać cukier waniliowy i rozrobioną mąkę, zagotować. Do wystudzonego budyniu dodać masło i wiórki. Wszystko utrzeć. Masę podzielić na 2 części. Jedną część wymieszać z kakao i czekoladą.
Ciasto przekroić na trzy blaty i przełożyć jasnym i ciemnym kremem.
Udekorować bitą śmietaną i wiórkami.

pysznie.pl