pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Zupa selerowo - jabłkowa

Zupa selerowo - jabłkowa

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

rosół – 6 szklanek
seler - 1 duży
kwaskowe jabłka - 3 szt.
śmietana - 1/2 szklanki
topiony serek - 1 duży
masło – 2-3 łyżki (5 dag )
starta gałka muszkatołowa - szczypta
sól i biały pieprz
ewent. białe wytrawne wino - 1 kieliszek

Przygotowanie: 

Na roztopione masło, włożyć starte na grubej tarce jabłka oraz seler. Dusić ok. 10 min, wlać rosół, gotować ok. 15 min. Serek rozgnieść widelcem, wlać trochę gorącej zupy, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, wlać śmietanę. Serek ze śmietaną połączyć z zupą, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do zupy można wlać kieliszek wina.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/zupy/zupa-selerowo-jab%C5%82kowa