pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

wywar z mięsa lub warzyw - 6 szklanek
szparagi – 50 dag
śmietana lub śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
żółtka - 2 szt.
sól i biały pieprz

Przygotowanie: 

Szparagi oczyścić z włókien, odciąć główki. Ugotować w wywarze. Główki szparagów wrzucić dopiero wtedy, gdy łodygi będą już prawie miękkie. Wyjąć główki szparagów, odłożyć. Resztę zupy zmiksować. Zupę szparagową przetrzeć przez sito. Doprawić kwaśną śmietaną lub słodką śmietanką zmieszaną z żółtkami (w tym ostatnim przypadku nie gotować). Do zupy szparagowej włożyć odłożone szparagowe główki.
Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub francuskimi pasztecikami.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/zupy/zupa-krem-ze-szparag%C3%B3w