Zupa grzybowa wigilijna
Składniki: 
suszone grzyby – 5 dag
włoszczyzna – 1 pęczek
woda – 6 szklanek
cebula - 1 szt.
masło – 1 łyżka
sól i pieprz
Przygotowanie: 
Suszone grzyby  dokładnie umyć i   namoczyć. Zagotować wodę, dolać do niej grzyby  razem z wodą z moczenia  i dalej gotować. Gdy grzyby będą  prawie miękkie, dodać drobno   pokrojoną  włoszczyznę oraz podpieczoną bezpośrednio na ogniu cebulę. Gotować jeszcze ok. 25 min. Zupę przecedzić, grzyby pokroić w paseczki i wrzucić do zupy lub z całych grzybów przygotować nadzienie do uszek,  pasztecików lub naleśników. Dodać masło. Podawać z łazankami lub kostką z kaszy.
Czas  wykonania:  bez  czasu  moczenia  grzybów 1 1/2 godz.
