pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Zupa grzybowa wigilijna

Zupa grzybowa wigilijna

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

suszone grzyby – 5 dag
włoszczyzna – 1 pęczek
woda – 6 szklanek
cebula - 1 szt.
masło – 1 łyżka
sól i pieprz

Przygotowanie: 

Suszone grzyby dokładnie umyć i namoczyć. Zagotować wodę, dolać do niej grzyby razem z wodą z moczenia i dalej gotować. Gdy grzyby będą prawie miękkie, dodać drobno pokrojoną włoszczyznę oraz podpieczoną bezpośrednio na ogniu cebulę. Gotować jeszcze ok. 25 min. Zupę przecedzić, grzyby pokroić w paseczki i wrzucić do zupy lub z całych grzybów przygotować nadzienie do uszek, pasztecików lub naleśników. Dodać masło. Podawać z łazankami lub kostką z kaszy.
Czas wykonania: bez czasu moczenia grzybów 1 1/2 godz.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/zupy/zupa-grzybowa-wigilijna