pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Zupa cytrynowa

Zupa cytrynowa

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

rosół ugotowany na cielęcinie – 6 szklanek
cytryna – 1 szt.
gęsta, kwaśna śmietana – 1/2 szklanki
ewent. mąka – 1 łyżka
sól i biały pieprz
natka pietruszki

Przygotowanie: 

Do rosołu wrzucić kawałek cytryny ze skórką, doprawić sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Ewentualnie zagęścić mąką rozmieszaną z zimnym wywarem. Zagotować. Dodać śmietanę. Żupa powinna być kwaskowa. Podawać z ryżem. Do każdego talerza włożyć przed podaniem plasterek cytryny.
Do zupy podać posiekaną natkę pietruszki.
Uwaga: Cytryna ze skórką nie powinna leżeć w zupie dłużej niż 2-3 godziny, ponieważ zupa będzie gorzka.
Czas wykonania: 20 min bez czasu przygotowania rosołu


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/zupy/zupa-cytrynowa