pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Chłodnik z ogórków małosolnych na mięsnym wywarze

Chłodnik z ogórków małosolnych na mięsnym wywarze

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

ogórki małosolne – 30 dag
zsiadłe mleko lub kefir – 4 szklanki
esencjonalny wywar z cielęciny – 1 szklanka
czosnek – 2 ząbki
koperek – 1/2 pęczka
szczypiorek - 1/2 pęczka
jajka – 4 szt.
ewent. ryż

Przygotowanie: 

Odtłuszczony rosół wymieszać z mlekiem lub kefirem, dodać roztarty z solą ząbek czosnku i pokrojone ogórki małosolne. Schłodzić. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartki. Do chłodnika można również dodać ryż i kawałki mięsa (cielęciny).
Uwaga: Do chłodnika można włożyć pokrojoną w paseczki paprykę oraz obrane i pokrojone w kostkę pomidory.
Czas wykonania: bez czasu chłodzenia i gotowania wywaru 15 min


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/zupy/ch%C5%82odnik-z-og%C3%B3rk%C3%B3w-ma%C5%82osolnych-na-mi%C4%99snym-wywarze