pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Dynia piżmowa faszerowana mięsem i serem

Dynia piżmowa faszerowana mięsem i serem

  • 29 November 2017
  • Gastrosfera1
Składniki: 
  • dynia piżmowa
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • 300 g mięsa mielonego
  • 100 ml wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki krojonych pomidorów z puszki
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 150 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: 

Dynię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i częściowo miąższ. Tak przygotowane skropić olejem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 1 godzinę.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na jasnozłoty kolor. Dodać mięso, pokrojony w kostkę miąższ dyni, polać wodą, wymieszać i poddusić kilkanaście minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać pomidory, rozdrobniony czosnek, pokrojone igiełki rozmarynu, oraz sól i pieprz do smaku. Gotowym farszem wypełnić upieczone połówki dyni. Połowę sera pokroić w centymetrową kostkę, a drugą połowę utrzeć na tarce na grubym oczku. Kostki sera dodać do farszu, a starkowanym posypać wierzch. Zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Smacznego!


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/zapiekanki/dynia-pizmowa-faszerowana-miesem-i-serem