pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Sos chrzanowy z zasmażką i śmietaną

Sos chrzanowy z zasmażką i śmietaną

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

starty chrzan - 10 dag
rosół lub wywar z warzyw - 1 szklanka
masło - 4 dag
mąka - 4 dag
śmietana - 1 szklanka
żółtka - 1-2 szt.
sól, cukier, ocet

Przygotowanie: 

Masło stopić, dodać mąkę, zasmażyć, wymieszać z wywarem lub rosołem, zagotować. Chrzan wymieszać z zasmażką, wlać śmietanę, przyprawić do smaku solą, cukrem i octem. Połączyć z żółtkami, podgrzać mieszając.
Sos chrzanowy można przygotować bez żółtek. Wykorzystuje się go do potraw z mięsa, ryb i jaj oraz do ich zapiekania.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/sosy/sos-chrzanowy-z-zasma%C5%BCk%C4%85-i-%C5%9Bmietan%C4%85