pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Sos chrzanowy

Sos chrzanowy

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

starty chrzan - 8-10 dag
wywar z włoszczyzny lub rosołu - 1 szklanka
śmietana - 1/2 szklanki
mąka – 2-3 łyżki
sól, cukier
kwasek cytrynowy lub ocet

Przygotowanie: 

Mąkę rozmieszać z zimnym wywarem, zagotować, dodać starty chrzan, sól, kwasek cytrynowy, cukier do smaku, zagrzać mieszając. Wymieszać z gęstą, słodką śmietaną. Można dodać 2—3 dag masła.
Sos chrzanowy można użyć do zapiekania z mięsem lub innymi potrawami należy wówczas dodać do sosu 1—2 żółtka. Potrawę do zapiekania zalewa się zimnym gęstym sosem.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/sosy/sos-chrzanowy