pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Sałatka z czerwonej kapusty

Sałatka z czerwonej kapusty

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

czerwona kapusta - 50 dag
jabłka - 20 dag
cebula - 1 szt.
olej lub oliwa - 3-4 łyżki
woda - 1/2 szklanki
sól, cukier
cytryna lub ocet

Przygotowanie: 

Kapustę bardzo cienko poszatkować, zalać małą ilością wrzącej wody, ugotować na półmiękko, odcedzić, osączyć i wystudzić. Wodę (1/2 szklanki) zagotować z cukrem i solą, wystudzić, wymieszać z octem lub z cytryną (2—3 łyżki). Cebulę obrać, i drobno posiekać. Jabłka opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą, cukrem, octem lub cytryną do smaku. Przed podaniem można udekorować natką pietruszki.
Podawać do smażonej ryby, mięsa, itp.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/sa%C5%82atki/sa%C5%82atka-z-czerwonej-kapusty