pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Świąteczny filet z sandacza w sosie holenderskim z serkiem topionym

Świąteczny filet z sandacza w sosie holenderskim z serkiem topionym

  • 15 December 2017
  • Gastrosfera1
Składniki: 
  • 500 g filetu z sandacza
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 300 g serka topionego z papryką MSM Mońki
  • 200 ml mleka
  • 3 żółtka
  • sól i pieprz do smaku
  • pieprz czerwony w ziarnkach
Przygotowanie: 

Rybę wyporcjować, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie usmażyć na klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor.
Seler naciowy pokroić w małe kawałki i poddusić na maśle, na wolnym ogniu 5-6 minut. Dodać serek topiony. Mleko połączyć z żółtkami rózgą kuchenną lub mikserem, dodać do selera z serkiem i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerze wyłożyć sos, a na sos gorącego sandacza. Oprószyć rozgniecionym w dłoniach czerwonym pieprzem.
Smacznego!


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/ryby-i-owoce-morza/swiateczny-filet-z-sandacza-w-sosie-holenderskim-z-serkiem