pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Ryba smażona w cieście

Ryba smażona w cieście

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

sandacz - 70 dag (filety)
ciasto:
jajka - 2 szt.
mąka - 10 dag
śmietana - 8 łyżek
proszek do pieczenia - szczypta
tłuszcz do smażenia - 6-8 dag

Przygotowanie: 

Rybę pokroić na porcje szerokości 2 cm, posolić. Przygotować ciasto: całe jaja ubijać na pulchną masę, dodawać po trochu śmietanę i mąkę, pod koniec posolić, dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
Rybę zanurzać w cieście. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor.
Usmażone porcje ryby podać z sosem korniszonowy, pomidorowy itp.
W ten sam sposób można przygotować sandacza, szczupaka, dorsza.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/ryby-i-owoce-morza/ryba-sma%C5%BCona-w-cie%C5%9Bcie