pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Śledzie solone smażone w cieście

Śledzie solone smażone w cieście

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

śledzie solone - 70 dag
ciasto:
jajka - 2 szt.
olej - 2 łyżki
mąka – 1/2 szklanki
śmietana - 5-6 łyżek
sól
tłuszcz do smażenia - 6-8 dag

Przygotowanie: 

Solone śledzie wymoczyć, sprawić. Filety ze śledzi obrane z ości i skóry zwijać w ruloniki. Przygotować ciasto: żółtka utrzeć z olejem, śmietaną, połową ilości mąki. Wymieszać z ubitą z białek pianą i resztą mąki, lekko osolić. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki. Śledzie nabijać na widelec, zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor.
Podawać z sosem pomidorowym, korniszonowym lub innym ostrym i surówką z warzyw.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/ryby-i-owoce-morza/%C5%9Bledzie-solone-sma%C5%BCone-w-cie%C5%9Bcie