pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Powidła ze śliwek węgierek

Powidła ze śliwek węgierek

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

śliwki węgierki - 2 kg
cukier – 1,5 szklanki

Przygotowanie: 

Śliwki umyć, wyjąć pestki, zalać niewielką ilością wody i rozgotować (gotować pod przykryciem). Następnie odkryć i gotować na małym ogniu często mieszając (ok. 1 godziny). Odstawić do następnego dnia i ponownie gotować mieszając do momentu, aż masa zrobi się gęsta. Gdy śliwki są kwaśne pod koniec gotowania można wsypać cukier (na 1 kg śliwek węgierek – ok. 15 dag cukru). Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików i od razu szczelnie zamknąć.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/przetwory/powid%C5%82a-ze-%C5%9Bliwek-w%C4%99gierek