pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Dżem z jabłek i czerwonych borówek

Dżem z jabłek i czerwonych borówek

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

jabłka – 1,5 kg
borówki – 40 dag
woda – 3/4 szklanki
cukier – 1 kg

Przygotowanie: 

Borówki umyć i włożyć do wrzącej wody, zagotować i przetrzeć przez sitko. Wsypać cukier i ponownie zagotować. Staranie usunąć pianę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, wsypać do syropu z borówkami, gotować na małym ogniu, aż jabłka będą szkliste. Gorący dżem przełożyć do wygotowanych suchych słoiczków i od razu szczelnie zamknąć.
Do każdego słoiczka przed zamknięciem można wlać kilka kropel alkoholu.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/przetwory/d%C5%BCem-z-jab%C5%82ek-i-czerwonych-bor%C3%B3wek