pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Fondue z różnych gatunków sera

Fondue z różnych gatunków sera

  • 12 April 2017
  • Gastrosfera1
Składniki: 

- 200 g sera Gorgonzola (lub Rokpol)
- 300 g sera Gouda MSM Mońki w bloku
- 200 g sera Cheddar 
- ząbek czosnku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- ½ szklanki śmietany 18%
- łyżeczka masła
- zioła – rozmaryn, tymianek, majeranek
- pieczywo pokrojone w kostkę

Przygotowanie: 

Kociołek do fondue nasmarować przekrojonym na pół czosnkiem. Ser drobno zetrzeć, i podgrzać w rondelku do uzyskania jednolitej masy. Mieszając dodać śmietanę, a następnie  łyżeczkę masła, aby uzyskać bardziej kremowy smak. Stopniowo podlać winem, dodać zioła i dalej mieszać. Po uzyskaniu aksamitnej masy serowej przelewamy zawartość rondelka do kociołka na fondue. Na patyczki nabijamy pokrojone w kostkę pieczywo i maczamy w serze. 
Smacznego!


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/przekaski/fondue-z-roznych-gatunkow-sera