pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Smalec do pieczywa

Smalec do pieczywa

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

słonina - 25 dag
cebula – 1 szt.
jabłko - 1 szt.
majeranek - 1 łyżeczka
sól

Przygotowanie: 

Słoninę pokroić w drobną kostkę, stopić. Cebulę obrać, posiekać, dodać do stopionej słoniny, zeszklić. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, włożyć do słoniny z cebulą, posypać majerankiem, chwilę dusić, aż jabłko zmięknie. Posolić do smaku. Gdy trochę ostygnie, przelać do kamiennego naczynia lub szklanego słoika. Podczas zastygania mieszać, aby skwarki nie opadły na dno. Smalcem smarować kromki razowego lub zwykłego żytniego chleba.

Aby nie przypalić tłuszczu można słoninę na początku smażenia podlać łyżką wody.
Skwarek nie należy dosmażać zbyt mocno, ponieważ dosmażają się one jeszcze same już po zdjęciu smalcu z ognia.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/przek%C4%85ski/smalec-do-pieczywa