pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Frittata z patelni, czyli brukselki z groszkiem pod serową pierzynką

Frittata z patelni, czyli brukselki z groszkiem pod serową pierzynką

  • 27 March 2017
  • Gastrosfera1
Składniki: 

- 200 g świeżych brukselek
- 100 g surowego groszku (może być mrożony)
- 6 jajek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 150 g sera Aldamer MSM Mońki
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: 

Brukselki dokładnie umyć, oderwać zewnętrzne listki, odciąć twarde końcówki i ugotować. Groszek opłukać, osuszyć i podgotować na parze (lub w wodzie) na półtwardo. Na dużej patelni zeszklić pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać ugotowane brukselki wraz z groszkiem i chwilę razem smażyć. Jajka roztrzepać i dodać przyprawy. Wylać na patelnię przykrywając warzywa i smażyć, aż zacznie ścinać się po brzegach. Frittatę posypać serem startym na grubych oczkach i poczekać, aż lekko stopnieje. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C i wstawić omlet na ok. 12 min do podpieczenia i stopienia sera. 
Smacznego!


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/potrawy-z-jaj-i-maki/frittata-z-patelni-czyli-brukselki-z-groszkiem-pod-serowa