pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Stromboli z serem żółtym i brokułami

Stromboli z serem żółtym i brokułami

  • 20 October 2015
  • Gastrosfera
Składniki: 
  • 15 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  •  łyżeczka soli
  •  3 łyżki ciepłej wody
  •  500 g mąki pszennej tortowej typ 480 l
  •  szklanka letniej wody
  •  dwie łyżki oliwy z oliwek
  •  1 jajko
  •  250 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  •  250 g brokułów
Przygotowanie: 

Drożdże pokruszyć, dodać cukier i 3 łyżki ciepłej wody, wymieszać. Tak przygotowany zaczyn przykryć i odstawić na 20 minut. Wymieszać mąkę z solą, dodać oliwę i wodę, wyrobić ciasto. Powinno być gęste, elastyczne i delikatnie lepić się do dłoni. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ser zetrzeć na tarce, brokuły wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować przez około 3-4 minuty. Ciasto rozwałkować na prostokąty o wymiarach mniej więcej 20x30 cm. Na środek nałożyć farsz i zawinąć. Wierzch delikatnie ponacinać nożem, w kilku miejscach, wzdłuż krótszego boku. Bułki przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na około 30 minut – do momentu, aż wyraźnie zwiększą swoją objętość. Przed pieczeniem posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Stromboli piec w temperaturze 200 stopni, przez około 25-30 minut do momentu zarumienienia się ciasta. Smacznego!


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/potrawy-z-jaj-i-m%C4%85ki/stromboli-z-serem-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-i-broku%C5%82ami