pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Racuszki drożdżowe

Racuszki drożdżowe

  • 21 November 2005
  • pysznie.pl
Składniki: 

mąka - 25 dag
drożdże – 1,5 dag
tłuszcz do ciasta - 5 dag
tłuszcz do smażenia - 8-10 dag
mleko - 1 szklanka
jajka - 2 szt.
cukier - 5 dag
sok owocowy do polania

Przygotowanie: 

Mąkę przesiać, drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki mleka, wlać do mąki, dodać utarte z cukrem jaja, resztę mleka, stopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać, aż ukażą się pęcherzyki (powinno mieć gęstość śmietany). Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, kłaść racuszki na rozgrzany tłuszcz, smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać ciepłe z cukrem.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/potrawy-z-jaj-i-m%C4%85ki/racuszki-dro%C5%BCd%C5%BCowe