pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Kluski śląskie

Kluski śląskie

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

ugotowane ziemniaki - 4 części
mąka ziemniaczana - 1 część
sól
woda - odrobina

Przygotowanie: 

Ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Włożyć do miski, wyrównać i nożem podzielić na 4 części, jedną część wyjąć. W miejsce to wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać wyjętą część ziemniaków. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Formować spłaszczone kulki o średnicy 2 cm z dołkiem. Kluski wrzucać do wrzącej posolonej wody i gotować 5-7 minut od wypłynięcia.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/potrawy-z-jaj-i-m%C4%85ki/kluski-%C5%9Bl%C4%85skie