pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Likier z czarnych porzeczek

Likier z czarnych porzeczek

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

dojrzałe, czarne porzeczki - 75 dag
spirytus (95°) – 750 ml
cukier - 75 dag
woda – 250 ml

Przygotowanie: 

Porzeczki zalać w szklanym naczyniu spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień, codziennie wstrząsać. Potem zlać płyn znad owoców przez lejek z watą do innego naczynia, a porzeczki rozgnieść (nie rozgniatając pestek) i przesypać cukrem, z którym należy je wymieszać przez wstrząsanie. Naczynie z porzeczkami i cukrem zostawić zakorkowane w ciepłym pomieszczeniu (można pozostawić na słońcu) na 2—3 tygodnie, aż do rozpuszczenia się cukru, co kilka dni wstrząsać naczyniem. Powstały syrop zlać znad porzeczek przez lejek z watą do naczynia z poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym. Do pozostałych owoców wlać drugą połowę ciepłej wody (podanej w proporcji), wymieszać wstrząsając, zlać płyn przez lejek z watą do poprzednio odlanego ekstraktu i syropu. Odstawić na 2 - 3 tygodnie do sklarowania. Następnie likier przefiltrować zlewając przez lejek z watą do butelek.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/napoje-z-alkoholem/likier-z-czarnych-porzeczek