pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Kwas chlebowy

Kwas chlebowy

  • 9 June 2007
  • pysznie.pl
Składniki: 

chleb żytni razowy – 25 dagcukier – 25 dagdrożdże – 2 dagcytryna – 1 szt.woda - 4 l

Przygotowanie: 

Wysuszony, pokrojony w kromki razowy chleb (bez ulepszaczy) zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Przecedzić, dodać drożdże roztarte z 1 łyżką cukru, cukier oraz sok z cytryny i ponownie odstawić na 24 godziny. Następnie przelać do butelek, zakorkować i odstawić w chłodne miejsce. Po 3 dniach kwas chlebowy jest gotowy do picia.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/napoje-bezalkoholowe/kwas-chlebowy