pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Zrazy cielęce bite w sosie naturalnym

Zrazy cielęce bite w sosie naturalnym

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

cielęcina bez kości - 60 dag
tłuszcz do smażenia
mąka - 3 łyżki
cebula - 1 szt.
sól, pieprz

Przygotowanie: 

Mięso wypłukać i pokroić w poprzek włókien w skośne plastry. Każdy kawałek mięsa zbić tłuczkiem, (najlepiej uformować okrągłe plastry o grubości około 1 cm). Oprószyć solą i mąką. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano. Włożyć do garnka układając jedną warstwę, wlać tłuszcz ze smażenia, dodać obraną, pokrojoną w krążki i usmażoną cebulę. Zrazy cielęce podlać wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso jest miękkie, oprószyć resztą mąki, przyprawić do smaku solą, pieprzem, zagotować. Jeśli sos jest za gęsty, dolać wody.
Zrazy podawać z ziemniakami, kaszką perłową, surówką z warzyw i jarzynami z wody.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/mi%C4%99sa/zrazy-ciel%C4%99ce-bite-w-sosie-naturalnym