pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Wątróbka cielęca duszona

Wątróbka cielęca duszona

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

wątróbka cieląca - 60 dag
słonina - 6 dag
tłuszcz - 4 dag
zielona posiekana pietruszka - 1 łyżka
mąka - 3 łyżki
śmietana - 1/2 szklanki
sól, pieprz

Przygotowanie: 

Wątróbkę wypłukać, osączyć. Słoninę pokroić w słupki długości 5 cm, średnicy 1/2 cm, oprószyć pieprzem. Wątróbkę naszpikować słoniną, oprószyć mąką. Zrumienić na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wody i dusić około 15 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Gdy będzie miękka odstawić (wątróbka powinna być wewnątrz lekko różowa). Sos oprószyć resztą mąki, posolić, zagotować, połączyć ze śmietaną. Wątróbkę podawać pokrojoną w grube plastry, oblaną sosem i posypaną zieloną pietruszką z ziemniakami, gotowanymi jarzynami lub z surówką z warzyw.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/mi%C4%99sa/w%C4%85tr%C3%B3bka-ciel%C4%99ca-duszona