pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Stek cielęcy naturalny (saute)

Stek cielęcy naturalny (saute)

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

cielęcina bez kości - 70 dag
mąka - 2 łyżki
smalec - 2 łyżki
masło - 3 łyżki
sól

Przygotowanie: 

Mięso wypłukać, obrać z błon, pokroić na porcje w poprzek włókien. Zbić tłuczkiem. Uformować podłużne, owalne płaty o grubości 1,5 cm. Bezpośrednio przed smażeniem posolić, oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso i smażyć z obydwu stron na rumiano. Na każdy stek położyć kawałek masła i dosmażyć na małym ogniu lub włożyć na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Podawać z sadzonym jajem, ziemniakami, z jarzynami z wody (kalafior, brukselka, szpinak itp.) oraz z surówką z warzyw (pomidorów, ogórków surowych, kiszonych, zieloną sałatą).


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/mi%C4%99sa/stek-ciel%C4%99cy-naturalny-saute