pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Polędwiczka wieprzowa duszona z jabłkami

Polędwiczka wieprzowa duszona z jabłkami

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

polędwiczka wieprzowa - 60 dag
tłuszcz - 3 dag
cebula – 1 szt.
jabłka - 15 dag
mąka - 2 łyżki
sól, majeranek

Przygotowanie: 

Polędwicę wieprzową wypłukać, osączyć, oprószyć solą, mąką. Obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Włożyć do garnka, polać tłuszczem ze smażenia i kilkoma łyżkami wody. Posypać majerankiem, dusić pod przykryciem. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Pod koniec duszenia dodać obrane i pokrojone jabłka i cebulę. Wszystko razem dusić.
Miękką polędwicę wyjąć i pokroić w plastry. Sos posolić, przetrzeć, oprószyć mąką i zagotować. Mięso polać sosem.
Podawać z ziemniakami, buraczkami, kiszoną i czerwoną kapustą, kiszonym ogórkiem itp.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/mi%C4%99sa/pol%C4%99dwiczka-wieprzowa-duszona-z-jab%C5%82kami