pysznie.
Opublikowany pysznie. (https://www.pysznie.pl)

Strona główna > Polędwica wołowa duszona ze śmietaną

Polędwica wołowa duszona ze śmietaną

  • 1 January 1970
  • pysznie.pl
Składniki: 

polędwica wolowa - 70 dag
oliwa - 1-2 łyżki
mąka - 2 łyżki
tłuszcz - 6 dag
śmietana - 1/2 szklanki
sól

Przygotowanie: 

Polędwicę wypłukać, zbić lekko tłuczkiem, posmarować olejem i odstawić na 1—-2 godziny. Rozgrzać mocno tłuszcz, polędwicę posolić, oprószyć mąką, smażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu. Przełożyć wraz z tłuszczem ze smażenia do żaroodpornego naczynia, polać posoloną śmietaną, rozmieszaną z resztą mąki, przykryć pokrywką i wstawić do gorącego piekarnika na 20—25 minut (nie dłużej). Polędwicę pokroić skośnie w poprzek włókien na szerokie cienkie plastry. Sos doprawić do smaku solą. Mięso polać sosem.
Podawać z ziemniakami puree, makaronem, buraczkami, fasolką szparagową, itp.


Adres URL źródła: https://www.pysznie.pl/przepisy-kulinarne/mi%C4%99sa/pol%C4%99dwica-wo%C5%82owa-duszona-ze-%C5%9Bmietan%C4%85